Väkommen till
kollektivhuset Stolplyckan

Renoveringen:
KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA SENASTE NYTT! Här kan du också ta del av alla saneringsgruppernas arbete! Och för att dokumentera för din grupp!
Vi frågar Stångåstaden:
1. Se vad andra har frågat tidigare.
2. Skriv dina frågor till Stångåstaden här!
Senaste uppdatering:
Stolplyckan i media
2019-03-24. Webbplatsen har fått en översyn avseende innehåll. Ny sektion för kommunikation med Stångstaden har införts. Valberedningen går nu att nå via mail. Lastcykelpoolen omskrivs. Allmän info håller på att uppdateras. Länkar gås igenom. Allt inte klart än. Ny sida har skapats för att samla på stolplyckans framträdanden i media..
Logga in...

| Fler
design by hkj
Start Området Kollektivet Huset Kommunikation
 

Värdskap

Att vara värd med jämna mellanrum är ett åtagande man gör redan när man skriver på hyreskontraktet till sin nya Stolplyckelägenhet. Värdskapet går runt mellan de olika trapphusen i huset, som själva får administrera vem i huset som ska vara värd respektive dag. Skulle du vara bortrest under två månader så brukar det gå bra att be grannarna att ta dina värdpass, och sedan ställa upp lite extra när du kommer tillbaka.

Värdskapet i Stolplyckan brukar uppfattas som ganska enkelt arbete, man tar emot några bokningar, låser upp några dörrar, och lär kanske känna någon granne på köpet. Däremot bör värdskapet inte tas med en klackspark, eftersom nycklar kan komma bort, eller också kanske någon som bestämt sig för en fotbollskväll med alla sina vänner inte kommer in i gympahallen för att kvällens värd glömt sin uppgift. I värdskapspärmen finns några kom-ihåg punkter för värdar, och här nedan kan du läsa den informationen i sin helhet:

Schemat för värdskapet, matlag och gästrumsvärdar hittar du på anslagstavlan i ditt trapphus. Bokningslappar för pärmen finns här (PDF).
Lista för värdskapspass finns här (PDF).

Värdskapsinfo från värdpärmen

Värdskapet är något som skiljer boendet i Stolplyckan från andra boenden och här kan du läsa om vad värdskapet egentligen innebär. Kanske är du värd för första gången och undrar vad som förväntas av dig, eller också är det bara en uppfriskning av gamla kunskaper på gång. Hur som helst, att vara värd innebär att du ska:

Hämta värdskapspärmen/nyckelknippan

Pärmen och nycklarna hämtas! PH-regeln kan hjälpa dig att komma ihåg. Det är alltså inte föregående värds ansvar att lämna värdskapspärmen och nyckelknippan till dig (även om det kan vara en trevlig gest). Istället är det ditt eget ansvar att hämta pärmen och nyckelknippan innan ditt värdskapspass börjar. Detta är smart, eftersom man på så sätt undviker att pärmen och nycklarna hamnar utanför en låst dörr eller liknande.

Ha nycklar och pärm under uppsikt

När du är värd så är det du som har ansvar för nycklar och pärmen. Detta innebär att du kommer att hållas ansvarig om nycklar eller pärm försvinner på grund av slarv eller oförsiktighet. Om pärm eller nycklar försvinner betyder detta onödiga extrakostnader och extra arbete, så håll pärm och nyckelknippa under uppsikt.

Var tillgänglig under utsatt tid

Det är inte många timmar varje år som värdskapet faller på ens lott, och det minsta man kan begära av en värd är att denna är tillgänglig under de timmar som värdskapet gäller. Under vardagar finns bara ett värdskapspass (18-22) och under lördagar och söndagar finns ytterligare två pass (10-14, 14-18, samt då 18-22). I vissa fall finns det två pass på fredagen. Under de timmar du är värd bör du finnas hemma och öppna dörren när någon knackar eller ringer på. Måste du absolut gå ner till affären, eller om du sitter ute i trädgården och njuter av solen, så skriv en lapp på din dörr med information om hur man når eller hittar dig (plats, telefonnummer eller dylikt). Du kan även låta en granne ta över ditt värdskap om ni kommer överens om detta, men återigen, skriv tydliga lappar om detta!

Lås upp lokaler till de som behöver

Kontrollera att personen som vill boka eller få upplåst har sitt eget giltiga medlemskort. Ta inte loss nycklar från knippan och lämna dem vidare, utan följ med ner och lås upp aktuell lokal. Om en lokal är bokad två timmar i rad av olika personer, så är det ok att den första personen släpper in nästa utan att ta kontakt med dig som är värd.

Håll koll på regler för de olika lokalerna och följ dessa

Regler för respektive lokal (åldersgränser, tidsgränser och så vidare) finns att läsa i denna pärm, se till att du som värd kan dessa och följer dem.

Gå en runda på kvällen (om du är dagens sista värd) och undertecknar att du gjort detta. Det här är en mycket viktig rutin, som innebär att du ser till att fönster är stängda och dörrar är låsta till våra gemensamma lokaler i huset. Står ett fönster öppet så stänger du naturligtvis detta. Under denna kvällsrunda ser du även om lokalerna är lämnade av de som nyttjat dem, och om någon skadegörelse ägt rum så upptäcker du detta. Även om ingen hämtat nycklar av dig under hela din värdskapsdag är det mycket viktigt att du går kvällsrundan, eftersom inbrott och skadegörelse mycket väl kan äga rum under en vecka där ingen nyttjar lokalerna. Varför ska man då skriva under efter att man gått rundan? Jo, om någon skadegörelse upptäcks eller inbrott gjorts, så är det bra att kunna gå tillbaka i värdskapspärmen och se vem som var värd vilken dag, och på så sätt fastställa när illdådet skett.

Om det är lite småstökigt i någon av lokalerna så får du gärna städa upp detta om du är värd. Ser det riktigt stökigt ut så får du gå till den som hade lokalen sist och be den/dem städa upp efter sig. Du kan också ta kontakt med någon i styrelsen om lokalerna ser riktigt stökiga ut på kvällen.

Rapportera vidare skadegörelse/inbrott

Om du under kvällsrundan upptäcker att något hänt i lokalerna utöver det vanliga, så ska du rapportera detta vidare till styrelsen, och gärna till den ansvariga för lokalen. På detta sätt kan inbrott snabbt anmälas, och inventarier som är trasiga kan snabbt fixas. Om det inträffade är av allvarlig art, exempelvis dörrar som inte går att stänga/låsa eller skadegörelse, så ska du även ringa och felanmäla detta. Se nummer i trapphus.

Var hemma när nästa värd ska hämta pärmen

Strax innan nästa värdskapspass börjar måste du vara hemma för att lämna över pärmen till nästa värd. Är inte detta möjligt får du själv se till att lämna över pärmen tidigare på dagen, eller komma överens med nästa värd om hur överlämning ska ske. Det är mycket frustrerande att starta sitt värdpass utan pärmen, särskilt när ingen öppnar hos föregående värd.