Väkommen till
kollektivhuset Stolplyckan

Renoveringen:
KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA SENASTE NYTT! Här kan du också ta del av alla saneringsgruppernas arbete! Och för att dokumentera för din grupp!
Vi frågar Stångåstaden:
1. Se vad andra har frågat tidigare.
2. Skriv dina frågor till Stångåstaden här!
Senaste uppdatering:
Stolplyckan i media
2019-03-24. Webbplatsen har fått en översyn avseende innehåll. Ny sektion för kommunikation med Stångstaden har införts. Valberedningen går nu att nå via mail. Lastcykelpoolen omskrivs. Allmän info håller på att uppdateras. Länkar gås igenom. Allt inte klart än. Ny sida har skapats för att samla på stolplyckans framträdanden i media..
Logga in...

| Fler
design by hkj
Start Området Kollektivet Huset Kommunikation
 

Lokaler

Lägenheterna i Stolplyckan är lite mindre än vanliga lägenheter eftersom c:a 10 procent av lägenheten utgörs av gemensamma lokaler. I kollektivets eget informationsmaterial om vad Stolplyckan är för något, så beskrivs lokalerna som 2000 kvadratmeter vardagsrum, inte så pjåkigt va?

Nedan finns information om vilka särskilda regler som gäller för de olika lokalerna. Det är de ansvariga för lokalen som man vänder sig till om något tagit slut och behöver påfyllning (till exempel om spikarna är slut i snicken), eller om något gått sönder. Se Stolplycketidningens insida för kontaktpersoner. Vid omfattande skadegörelse bör även styrelsen i huset kontaktas, vilka som är med där står vid stora anslagstavlan vid matsalen.

Grundregeln är att samtliga lokaler måste bokas innan de används och att den som bokat är ansvarig och deltar i aktiviteten. Vissa undantag finns. Bokning sker genom genom att kontakta dagens värd som hittas via schema i trapphuset, veckordagar 18-22 och helger 10-22.

Caféet

Måndagscafé ska enligt en gammal tradition hållas av den som är dagens värd. Cafégruppen arrangerar speciella cafédagar under året. Caféet har ett litet med effektivt kök för grupper om upp till c:a 20-30 personer. Flera runda bord som inbjuder till samtal. Lekhörna för småbarn i ena hörnet. Ligger i anslutning till puben. Det finns mikrovågsugn, snabbdiskmaskin, rejäl kaffebryggare, porslin, glas, samt vanliga köksredskap. En multifunktionsapparat finns också. Du når lokalen via värdskapet.


Puben - vårt gemensamma vardagsrum

I denna lokal förekommer kollektiva aktiviteter, t ex filmkvällar eller valborgspub, och är utmärkt som vardagsrum och avslappnad samlingslokal. I puben finns några soffgrupper, ett biljardbord, en bardisk med kylskåp, diskobelysning, ett kylskåp och bild- och ljudutrustning. Det finns möjligheter att titta på storbildsprojektion av streamat material från dator, dvd- eller blurayfilmer, koppla in egen dator eller tv-spel via HDMI. Man kan man både lyssna på och spela musik själv. Guitar och piano finns på plats. liksom en uppsjö klassiska brädspel. Du når lokalen via värdskapet.


Stora matsalen

Den stora matsalen används regelbundet av kollektivhuset för måndagsmat kl 18 under terminerna och går också att boka privat. Lokalen är utmärkt för stora middagar, möten, film- eller bildvisningar. En mycket stor filmduk finns i taket. 160 personer lär kunna sitta till bords, men 80 är mer realistiskt och kräver inte så mycket justering av möblemanget. Belysningen kan regleras steglöst, men för riktigt mysig stämning krävs att man själv ordnar med extra lampor för närvarande. Matsalen har hörselslinga och trådlös mikrofon. Matsalen står i förbindelse till storköket och Lilla Matsalen via en modulvägg. Ett litet piano finns.


Lilla matsalen

Den lilla matsalen används ofta som förstärkning när Stora matsalen inte är stor nog, t ex vid måndagsmaten. Den är utmärkt för mindre möten eller måltider. Den ligger i direkt anslutning till stora matsalen. Ena sidan är en modulvägg som kan öppnas upp vid behov. Det finns många bord och stolar, ett medelstort piano och en whiteboard-tavla (ta med egna pennor). Lokalen rymmer ungefär 30 personer sittande vid bord. Belysningen är dimbar. Du når lokalen via värdskapet.


Storköket

Storköket är ett mycket stort restaurangkök med två rationalugnar, steamkokare, stekbord, blandare, tillredningsavdelning, nedkylningskylar och diskavdelning. Den används av kollektivhuset bl a för att bereda måndagsmat under terminerna. För enskild användning krävs ett slags intyg som köksgruppen utfärdar i samråd med kökspersonalen. Kommunen använder köket på runt lunchtid varje dag för servering relaterat till Trygghetsboendet.Vävstugan

Vävstugan är en aktivitetslokal med samtalsvänlig akustik och gemytlig atmosfär. Lämplig för grupper om c:a 10-20 personer. Textilkvällar, enskilt arbete, möten är exempel på aktiviteter som ofta syns idag. Det finns kaffebryggare, diskbänk, två vävstolar och några symaskiner av olika typ. Textilgruppen har särskilt ansvar för denna lokal. På dagtid har kommunen fritidsverksamhet här. Du når lokalen via värdskapet.


Snickeriet

Här finns allt från handredskap och hyvelbänkar till planhyvel, band- och cirkelsågar till elektriska verktyg och tryckluft. Snickeriet når man via värdskapet eller via någon i Snickisgruppen. Man behöver inte göra någon bokning. För att använda den maskinella utrustningen behöver man antingen kunna sina grejer, eller gå en kurs med någon av snickisgruppens medlemmar (se anslag på dörren), samt låna en särskild maskinnyckel. Längst in till vänster finns ett materialförråd. Fyll gärna på med återbrukade möbler och konstruktioner där. Snickeriet ligger i anslutning till Måleriet.


Måleriet

Måleriet ligger i anslutning till snickeriet. Här kan man måla sina större projekt, t ex stolar, bord, plankor osv som man inte vill kladda med hemma. Måleriet når man via värdskapet, men man behöver inte göra någon bokning. Sprayning av färg är ofta inte att rekommendera pga bristande ventilation.


Ateljén

Lokalen med många ansikten genom historien. Har varit både metallverkstad och ungdomsgård tidigare. Här finns nu massor av pysselmaterial, papper och band, stafflier och annan utrustning så att man kan måla, pyssla och vara kreativ. Man kan nå lokalen via någon i Ateljégruppen.


Gympan

Gympan har många, roliga saker: basketkorgar, små och stora innebandymål, step-brädor, badmintonnät, en massa bollar, tjockmatta, tunnare mattor, fyra bänkar, boxningshandskar, mitsar, balansbrädor, fria vikter, kettlebells, roddmaskin, lianer och ribbstolar. Fasta och öppna aktiviteter är idag till exempel innebandy för vuxna kl 18 på söndagar och kl 19 på måndagar. Du når lokalen via värdskapet.


Bastun

Den lilla bastun med två lavar ligger mellan om klädningsrummen och nås via värdskapet.


Fotolabbet

I fotolabbet har man tidigare kunnat framkalla svartvita filmer och kopiera dem till bilder på papper. Numera är mycket av utrustningen avvecklad pga teknikskifte. Rummet har senast åren fungerat som förråd, men det finns flera tänkbara sätt att använda lokalen då den har rinnande vatten och tre stora vattenhoar på ena sidan och en bra arbetsbänk med eluttag på den motstående.


Keramikverkstaden

I keramikverkstaden kan man skapa med lera och glasyrer. Det finns en brännugn och drejskiva. Lera och glasyr köpes på plats. Lokalen används efter överenskommelse med keramikgruppen.


Tvättstugorna

Tvättstugorna i Stolplyckan är unika på flera sätt. De har ett väldigt öppet system för bokning och tvättning. Bokning sker genom att man skriver upp sig på ett rutigt papper. Det går inte att låsa tvättstugorna förutom torkrummen, vilket möjliggör obokningsbara akutmaskiner, flexiblare användning av andra maskiner och oväntade möten. Hyresgästerna sköter städning av tvättstugorna. Varje tvättstuga har lite olika regler, så läs noga. I 45:an finns en jättestor tvättmaskin. Du får tvätta i vilken tvättstuga du vill. Många har små bokåterbruk. I 53:an finns flyttvagnar.


Odlingslotter

Runt huset finns odlingslotter. Det finns en redskapsbod vid lotterna utanför 51:an. Om du vill bruka en odlingslott kontaktar du odlingsgruppen.


Magistratshagen

Magistratshagen är ängsmarken mellan Stolplyckan och Universitetssjukhuset. Markens sällsynta artrikedom vårdas genom bl a slåtter och fagmimg i samarbete med kommunen och kollektivhuset. Hagen förbinder Trädgårdsföreningen med Tinnerö eklandskap. Det finns cykelvägar och lekplatser, fotbollsplan och basketplan i området. Inga kreatur eller stängsel. Biltrafik utan särskilt tillstånd är förbjuden på cykelvägarna.


Gästrummen

Hyresgästerna har tillgång till två gästlägenheter som kan hyras av medlemmar för en låg kostnad per dygn. Dessa bokas via en särskild gästrumsvärd - se anslag i varje trapphus.


Garaget

Varmgarage finns under större delen av huset. Här finns också lägenhetsförråd och musikrummet.


Musikrummet

Är en replokal med trummor, elbas, elgitarrer, förstärkare och sånganläggning mm. För åtkomst behöver man kontakta musikgruppen.


Återbruken

Det finns flera sk återbruk där man kan lämna saker som sannolikt har värde för någon annan eller hämta något man vill ha. Återbrukslokalerna finns utomhus mot Djurgårdsgatan. Tillgång sker alltid tillsammans med person i återbruksgruppen.


Lekboden

Cykelboden vid lekplats 55 är ett kollektiviserat leksaksförråd. Ställ gärna dina uteleksaker här om du går med på att de lånas av andra. Och var försiktig med det du lånar.


Vardagsrummet

Vardagsrummt, eller mörka matsalen som många kallar det, är ett pågående försök att skapa en mer öppen och tillgänglig lokal med en vardagsrumsliknande funktion. Exakt hur det fungerar idag eller imorgon är inte klart och de som är ansvariga prövar sig fram efter erfarenheterna. Ju mer man provar, desto mer lär man sig!


Hönshuset

Hem för röda Agda, bruna Jussi och vita Dolly och svarta Stormästaren (RIP). Ligger på innergården 55. Sköts av Hönsgruppen.